-->

Hello

Tuesday, 11 December 2012

Faedah Membaca        
         Bak kata pepatah(俗语说), “Membaca Jambatan Ilmu(阅读是知识的桥梁)”. Kata-kata ini membayangkan(显示) betapa(多么) pentingnya mengamalkan(实行) tabiat(习惯) gemar membaca.

      Membaca membekalkan(提供) ilmu pengetahuan kepada kita. Bagi pelajar yang rajin membaca buku-buku pelajaran, mereka akan dapat memahami pelajaran yang diajar oleh guru dengan mudah. Justeru(况且), kejayaan cemerlang pasti dalam tangan mereka.

       Membaca juga dapat meluaskan pengetahuan. Dengan membaca surat khabar misalnya(比如), kita dapat mengetahui (peristiwa semasa)(时事) yang berlaku di dalam dan di luar negara. Kita tidak akan digelar(被称为) katak di bawah tempurung(井底之蛙).

       Selain itu, cerita-cerita yang kita baca daripada buku cerita dan novel(小说) dapat memberi panduan(指导) kepada kita. Jadi因此), kita akan mendapat pedoman(指南) dan pengajaran(教训) yang berguna.

        Penguasaan(掌握) bahasa seseorang itu dapat ditingkatkan melalui amalan membaca. Penggunaan kosa kata)(词汇) yang meluas dapat memperbaiki(提升) bahasa seseorang.

        Membaca mendatangkan(带来) banyak faedah kepada kita. Oleh itu, kita perlulah rajin membaca untuk menjadi insan(人类) yang berilmu dan berguna.

No comments:

Post a Comment